Veni-beurs voor onderzoeker UMC Utrecht
Veni-beurs voor onderzoeker UMC Utrecht
NWO heeft 89 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Eén van deze getalenteerde onderzoekers is Mariana Pedroso Branco van het UMC Utrecht Hersencentrum, die gaat werken aan hersentechnologie voor kinderen met communicatieproblemen.
Jaarlijks worden honderden kinderen geboren met een ernstige lichamelijke beperking waardoor ze niet effectief kunnen communiceren. Wat als deze kinderen hun hersensignalen zouden kunnen gebruiken om te communiceren en participeren in de maatschappij?
Een implanteerbare communicatie Brain-Computer Interface (cBCI) maakt het mogelijk om hersensignalen direct te vertalen in computercommando's, waardoor de gebruiker communicatiesoftware kan besturen. “Hoewel dit al mogelijk is voor volwassen, is de ontwikkeling van geïmplanteerde cBCI's voor kinderen met een beperking grotendeels onderbelicht gebleven”, zegt Mariana Branco. “Mijn onderzoek zal de haalbaarheid evalueren van implanteerbare cBCI-technologie om communicatie tot stand te brengen bij kinderen met ernstige lichamelijke beperkingen.”
De jonge onderzoeker is heel blij met haar Veni: “Ik ben vereerd en vind het geweldig om neurale technologie een stap dichter bij kinderen met een communicatiestoornis te brengen. Dit project zal nieuwe mogelijkheden creëren voor onderzoek op het gebied van BCI’s, en ik ben erg blij dat ik het samen met mijn collega's van de BCI-groep van Nick Ramsey kan gaan uitvoeren."
Talentprogramma
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Mariana Pedroso Branco